Yaptığım gözlemlere göre; yolda, kahvede, lokantada, markette, dinlenme yerlerinde, otobüste, minibüste, park ve bahçede, kapalı yerlerde gördüğüm vatandaşların en az üçte biri doğru dürüst maske takmıyor, mesafeye dikkat etmiyor.
Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere her gün artan sayıda vatandaşımızı korona virüsten kaybediyoruz. Çalışan, çalışmayan tüm vatandaşlarımızın (çalışması zorunlu olanlar hariç) 15 gün süre ile evinde karantinaya alınması artık bir zorunluluk haline geldi. Bunun için de: Daha fazla geç kalmadan yardıma muhtaç aileler, köy ve mahalle muhtarları tarafından tespit edilmeli. Bu yoksul ailelerin karantina süresi içinde günlük ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, ülkemizin bütün hayırsever insanları harekete geçirilmeli, devletin yapacağı yardımlarla, bu hayırsever insanların yapacağı yardımlar birleştirilmeli, uygulanacak olan karantina süresi hiç kimsenin burnu kanamadan atlatılmalı. Bu millet, en kötü günlerde düşmanına bile yardım edebilecek olgunluğa sahiptir. İsteyen herkese değil, net bir şekilde korona belirtisi gösteren vatandaşlar kovid-19 testinden geçirilmeli, kontrollü olarak evde bakım ve tedavi uygulamasına devam edilmeli. Karantina sürecinde; devletin resmi ve özel kurumları, iş yerinin özelliğine göre, en aza indirilmiş personelle hizmet vermeli. Karantina nedeni ile çalışamayan memur ve işçilerin yasal hakları korunmalı, ödenemeyen doğalgaz, elektrik, su faturaları, kapalı olan iş yerlerinin kirası, sigorta primleri, devlet tarafından karşılanmalı, icra işlemleri durdurulmalı, vergi borçları ertelenmeli, milyonlarca sokak esnafı kayıt içine alınmalı. Görülmüştür ki vatandaşların vergi borçlarını yeniden yapılandırmak, istenilen rahatlamayı getirmiyor. Yoksul vatandaş borcunu borçla kapatıyor, devletten aldığı kredi ile önce borçlarını ödediği için kredi, amacına uygun olarak kullanılmıyor, üretimin çoğaltılmasına, ekime dikime sıra gelmiyor.
Karantina sürecinde yapılacak yardımların yoksul ailelere ulaştırılması, doğal afet koşullarında vatandaşlara verilen hizmet biçiminde olmalı. Bu hizmet; kızıl ay, akut, jandarma, emniyet güçleri ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonu esas alınarak yapılmalı. Pazar ve market alış-verişleri maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak sıkı denetim altında yapılmalı. Gerekiyorsa, karantina 15 gün daha uzatılmalı.
Abdullah Köksal
Em. Eğitim Uzmanı
Eski İlköğretim Müfettişi,